Revoluční fytochemikálie, která několikanásobně zvyšuje přirozené detoxikační procesy v našem těle, podporuje obranyschopnost těla proti oxidačnímu stresu a poškození buněk, vytváří ochranný štít proti rakovině a podporuje naši imunitu.
Obsah v jedné kapsli:
*Denní dávka není stanovena
60 kapslí v balení
Složení: Aktivovaný glukorafanín vyrobený ze semen brokolice (Brassica oleracea italica) s obsahem glukosinolátů a myrozinázy.
Neobsahuje: gluten, kvasnice, pšenici, kukuřici, vajíčka, přídavný cukr, škrob, konzervační látky, arašídy ani jiné ořechy, ryby, korýše.
Doporučené dávkování dospělí: Sulforafanu se užívá 1 kapsle denně s jídlem.
Každý druh ovoce či zeleniny má své specifické ochranné látky, fytochemikálie (přírodní rostlinné sloučeniny). Chemoprevence a léčba chronických chorob pomocí rostlin a rostlinných extraktů se praktikuje ve východních zemích již tisíce let. V západních zemích se však na vědecké úrovni uznává teprve od přelomu 21. století. Mezníkem se stala Zpráva Chemopreventivní pracovní skupiny Americké asociace pro výzkum rakoviny zveřejněná v roce 1999 v časopise Cancer Research pod názvem "Prevence rakoviny v nastávajícím století". Vědci v ní uznali tuto formu chemoprevence jako přijatelnou alternativu k prevenci a kontrole rakoviny.
Sulforafan je chemopreventivní protizánětlivá přírodní rostlinná sloučenina (fytochemikálie) bohatá na síru, která se vyskytuje v mnoha brukvovitých zeleninách, jako je brokolice, zelí, květák, růžičková kapusta či rukola. Tato sloučenina síry patří mezi isothiokyanáty a je zodpovědná za mnohé zdraví prospěšné vlastnosti brokolice. Právě síra je důvodem, proč u některých lidí tyto druhy zeleniny způsobují nafukování.
V čem je však háček? V těchto potravinách se sulforafan "skrývá" v neaktivní formě jako glukorafanín, který se aktivuje na sulforafan až po narušení rostliny enzymem myrozinázou. Zpočátku se připravoval z klíčků brokolice a úspěšně se podával v mnoha malých klinických studiích zaměřených na prevenci rakoviny, astmatu, plicní funkci, alkoholovou toxicitu, kognitivní funkci, žaludeční kolonizaci bakterií Helicobacter pilori či na autismus. Malé množství čerstvých klíčků brokolice totiž obsahuje stejnou ochranu před rakovinou jako větší množství zralé zeleniny.
Sulforafan EXTRA dodává tělu enzymem aktivovaný sulforafan, který se vstřebává v tenkém střevě.
Představme si kruhovitou buňku, v níž je na jedné straně uložen základ sulforafanu v podobě glukorafanínu a na druhé enzym myrozináza. K sobě se dostanou až tehdy, když tato buňka praskne, poruší se, enzym začne štěpit glukorafanín a přemění jej na jeho metabolit sulforafan. Organismus ho potřebuje právě v této podobě. Aktivní enzym myrozináza zajišťuje vysokou úroveň využití účinné látky. Rychle se vstřebává a má vysokou biologickou dostupnost v organismu. Přirozeně si ho můžeme vyrobit i sami žvýkáním syrové brokolice, při němž se uvolňuje enzym myrozináza.
Přeměna glukorafínu (sulforafan-glukosinolátu) na sulforafan lze vyjádřit v této jednoduché rovnici:
Aktivní enzym myrozináza je nezbytný pro přeměnu glukorafanínu na sulforafan. Bez tohoto enzymu nebude možné využít mnohé výhody prospěšné pro zdraví sulforafanu. Bohužel mnohé výživové doplňky vznikly dřív, než si vědci uvědomili, že při výrobě a zpracování tohoto výživového doplňku je potřeba věnovat velkou pozornost ochraně myrozinázy. Výsledkem toho je, že většina doplňků z brokolice neposkytuje žádnou aktivní myrozinázu. Takové výživové doplňky, v porovnání s čerstvými klíčky, poskytují 10x méně sulforafanu!
Sulforaphane Bioavailability from Glucoraphanin-Rich Broccoli: Control by Active Endogenous Myrosinase. Jed W. Fahey, 1 , 2 ,* W. David Holtzclaw, 1 Scott L. Wehage, 1 , ¤ Kristina L. Wade, 1 Katherine K. Stephenson, 1 and Paul Talalay
Publikováno online v listopadu 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4629881
Každý den jsme vystaveni přívalu chemikálií, které se přirozeně v těle nenacházejí. Pokud je naše buňka vystavena znečišťujícím látkám, chemikáliím, nebo dokonce i pylem, začne tvořit reaktivní druhy kyslíku, které poškozují bílkoviny, tuky a DNA. To vede ke zvýšené spotřebě glutathionu- hlavního antioxidantu vodního prostředí každé buňky a aktivaci vnitřní buněčné antioxidační obrany prostřednictvím hlavního spouštěče Nrf2. Naštěstí má naše tělo přirozený detoxikační systém, který nám pomůže zbavit se škodlivých látek, jimž jsme vystaveni v životním prostředí, z domácích výrobků, či dokonce i z jídla, které jíme. Náš detoxikační systém má 2 fáze: Nejprve, když do našeho těla vstoupí chemikálie, detoxikační enzymy fáze I je začnou zpracovávat na metabolity, které mohou být potenciálně škodlivé. Snadno si tyto metabolity lze představit jako rozbité kousky skla s "drsnými hranami", které mohou poškodit normální funkci buněk poškozením buněčné DNA, proteinů a lipidů. Mohou být mnohem toxičtější než původní chemická látka. Detoxikační enzymy fáze II mění potenciálně škodlivé metabolity na sloučeniny rozpustné ve vodě, které se z těla dají snadno vyloučit. Pokud je tato cytoprotektivní antioxidační reakce nedostatečná, nebo je ochromena silnou oxidační zátěží, pak se nedostatek glutathionu prohlubuje, a to vede k tvorbě celé kaskády zánětlivých cytokinů (IL-4, IL-5, IL-13, TNF. -Alfa, chemokiny apod.).
Sulforafan EXTRA podporuje přirozený detoxikační proces našeho těla proti environmentálním hrozbám vyskytujících se ve vzduchu, který dýcháme, jídle, které jíme, a vodě, kterou pijeme. Aktivací hlavního regulátoru Nrf2 pomáhá zvyšovat produkci důležitých detoxikačních enzymů fáze II a stimuluje přirozenou schopnost těla vytvářet si velké množství vlastních antioxidantů, čímž podporuje odstraňování škodlivých metabolitů, které mohou způsobit poškození DNA, bílkovin a tuků v našich buňkách. Jedním z hlavních antioxidantů, které sulforafan pomáhá produkovat, je glutathion. Ten chrání buňky před poškozením volnými radikály.
Sulforafan působí jako zdravotní pojistka pro naše buňky tím, že stimuluje ochranné a detoxikační mechanismy v buňkách. Toto umožňuje nejen odstranit environmentální toxiny, jako jsou rtuť a látky znečišťující ovzduší z těla, ale také opravit poškození způsobené oxidačním stresem a zánětem.
Jeho terapeutický potenciál je dále založen na schopnosti aktivovat činnost 500 regulujících genů v našich buňkách. Tyto regulační geny kontrolují mechanismy buněk, kterými se chrání před oxidačním stresem, zánětem a DNA poškozujícími vlivy a zářením. Za normálních podmínek tyto ochranné systémy v našich buňkách svou maximální kapacitu nevyužívají. Výzkumné studie však odhalily, že právě sulforafanem lze docílit zvýšení úrovně aktivity těchto systémů, a tím snížit riziko vzniku rakoviny a jiných chronických chorob.
Velký pokrok v tomto směru se zaznamenal objevením funkce tzv. transkripčního faktoru Nrf2, hlavního regulátoru, který pomáhá buňce zvládnout oxidační stres vyvolaný účinkem toxických či karcinogenních látek. Je to jeden z nejdůležitějších obranných mechanismů buňky, který ji ochraňuje před vnějším a vnitřním stresem. Nrf2 se nachází v cytoplazmě buňky a po vystavení škodlivou látkou vstoupí do jádra buňky, kde se naváže na buněčnou DNA a "zapne" produkci cytoprotektivních (buňku ochraňujících) genů a důležitých detoxikačních enzymů fáze II. Nrf2 je přítomen v našich orgánech s nejvyšší koncentrací v sestupném pořadí v ledvinách, svalech, plicích, srdci, játrech a mozku.
Např. u kuřáků je aktivita tohoto genu výrazně snížena, což mimo jiné vede k tomu, že se postižené plicní měchýřky hůře zotavují.
Vědci zjistili, že sulforafan je nejúčinnější aktivátor Nrf2. Univerzální distribuce Nrf2 v jednotlivých tkáních lidského těla významně zvyšuje potenciál ochranného účinku sulforafanu. Stimuluje přirozenou schopnost těla vytvářet si velké množství vlastních antioxidantů aktivací hlavního regulátoru Nrf2, a proto je jeho účinek jako "nepřímého antioxidanta" vícenásobně silnější než při podávání přímo působících antioxidantů (vitamíny A, C, E, stopový prvek selen Se).
Jednou z hlavních výhod sulforafanu je jeho vyšší biologická dostupnost díky chemické struktuře a schopnosti slučovat se s tuky (lipofilitě). Prokázalo se, že sulforafan má absolutní biologickou dostupnost okolo 80 % a vrcholu v krevním oběhu dosáhne přibližně 1 hodinu po požití. Pro srovnání lze uvést, že kurkumin, silymarin, resveratrol a další sledované fytochemikálie jsou větší molekuly a jejich biologická dostupnost je většinou pouze 1-8%.
Aby molekula získaná z potravy mohla ovlivnit procesy v těle (genovou expresi), musí dosáhnout dostatečné koncentrace v buňce. To znamená, že její biologická dostupnost musí být dostatečně vysoká. Pouze tak může proniknout přes střevní epitel a postupně vstoupit až do cílové buňky.
Sulforafan EXTRAdodává tělu enzymem aktivovaný sulforafan, který se vstřebává v tenkém střevě. Aktivní enzym myrozináza zajišťuje vysokou úroveň využití účinné látky. Rychle se vstřebává a má vysokou biologickou dostupnost v organismu.
Imunitní systém je kritickou součástí obranyschopnosti těla, a tak nás ochraňuje před zánětlivými a infekčními chorobami. Sulforafan podporuje naši imunitu a potlačuje zánět tím, že zvyšuje aktivitu přirozených zabijáckých NK buněk a zároveň potlačuje klíčový regulátor zánětu NF-kB. Následkem toho sulforafan znemožní tvorbu enzymů způsobujících zánět, jako je cyklooxygenáza (COX-2) a NO syntáza (INOS). Útočí na nežádoucí a škodlivé procesy odehrávající se v našich buňkách a současně zvyšuje a podporuje obranné mechanismy buněk.
Vědci v nedávné studii sledovali dva klíčové zánětlivé cytokiny u čtyřiceti zdravých lidí s nadváhou, kterým podávali 30 gramů čerstvých klíčků brokolice. Zjistili, že hladiny těchto zánětlivých proteinů (interleukinu-6 a C-reaktivního proteinu (CRP)) klesaly v průběhu 70 dní, během nichž přijímali klíčky.
María Teresa López-Chillon, Carmen Carazo-Díaz, David Prieto-Merino, Pilar Zafrilla, Diego A. Moreno, Débora Villaño. Effects of long-term consumption of broccoli sprouts on inflammatory markers in overweight subjects. Clinical Nutrition Volume 38, Issue 2, April 2019
V posledních letech se stále více uznává role oxidačního stresu v patogenezi astmatu a alergie. Buněčný oxidační stres je důležitým faktorem při astmatu. Předpokládá se, že je to hlavní mechanismus, kterým znečišťující látky, jako jsou částice výfukových plynů nafty, tabákový kouř, ozón, fragmenty pylu apod., poškozují naše buňky. Detoxikační enzymy fáze II odstraňují oxidační stres prostřednictvím zachycování reaktivních druhů kyslíku, které vznikají během oxidačního stresu a zároveň odstraňují chemikálie a xenobiotika. Sulforafan je dosud nejúčinnější "spouštěč" těchto enzymů. Jeho důležitosti v patogenezi astmatu a alergií nahrává i jeho schopnost blokovat produkci prozánětlivých látek.
Kalifornská randomizovaná zaslepená studie kontrolovaná placebem na 52 dobrovolnících ukázala, že přirozeně se vyskytující sulforafan v brokolicových klíčcích (při dávkách sulforafanu více než 100 g denně) vyvolal v buňkách dýchacích cest silný nárůst antioxidačních enzymů fáze II.
Sulforafan je dobře tolerován, nezpůsobuje závažné nepříznivé účinky a může představovat významný krok při snižování nárůstu alergických respiračních chorob.
Oral Sulforaphane increases Phase II antioxidant enzymes in the human upper airway
Marc A. Riedl, M.D., M.S.,1 Andrew Saxon, M.D.,1 and David Diaz-Sanchez, Ph.D
Clin Immunol. 2009 Mar https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2668525
Mnoho předchozích studií zjistilo, že poruchy autistického spektra jsou spojeny s oxidačním stresem a sníženou antioxidační kapacitou. Sulforafan má mnoho fyziologických účinků, včetně zvýšené regulace enzymů ochraňujících buňky, zvýšení detoxikace a vylučování škodlivých toxických látek a volných radikálů, které mohou ovlivnit biochemické odchylky spojené s ASD, jako narušení imunitní regulace, oxidační stres, mitochondriální dysfunkce, vystavení látkám toxickým pro životní prostředí, střevní dysbióza, snížení syntézy glutathionu, zvýšení peroxidace lipidů a neuroinflamácia.
V randomizované, dvojitě zaslepené a placebem kontrolované studii dostalo 26 mladých mužů (ve věku 13-27 let) s poruchou autistického spektra sulforafan (50-150 umol) získaný z extraktu brokolicových klíčků, nebo nerozeznatelné placebo. Po 18 týdnech došlo u účastníků, kteří dostávali sulforafan, k podstatnému zlepšení abnormálního chování, sociální interakce a verbální komunikace a k signifikantnímu snížení podrážděnosti, hyperaktivity a stereotypů na rozdíl od skupiny s placebem (1). Pozitivní účinky byly zaznamenány i během dalších 3 letech. (2)
Pozitivní účinky potvrdila také další otevřená studie z Kalifornie. Autoři ve skupině 15 dětí školního věku zjistili statisticky významné zlepšení sociální vnímavosti a pozorovali zlepšení chování po 12 týdnech léčby přípravkem s obsahem glukorafaninu s enzymem myrozináza. (3)
1. Singh K., Connors S.L., Macklin E.A., Smith K.D., Fahey J.W., Talalay P., Zimmerman A.W. Sulforaphane treatment of autism spectrum disorder (ASD) Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 2014
2. Lynch R., Diggins E.L., Connors S.L., Zimmerman A.W., Singh K., Liu H., Talalay P., Fahey J.W. Sulforaphane from broccoli reduces symptoms of autism: A follow-up case series from a randomized double-blind study. Glob. Adv. Health Med. 2017
3. Bent S., Lawton B., Warren T., Widjaja F., Dang K., Fahey J.W., Cornblatt B., Kinchen J., Delucchi K., Hendren R.L. Identification of urinary metabolites that correlate with clinical improvements in children with autism treated with sulforaphane from broccoli. Mol. Autism. 2018
Protirakovinový potenciál sulforafanu jako první objevili a prozkoumali Slováci koncem 50. let 20. století. Profesorka Katarína Horáková byla členkou badatelské skupiny slovenských vědců při výzkumu isothiokyanáty na Fakultě chemické a potravinářské technologie Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Jako vůbec první na světě objevila protirakovinný účinek přírodního sulforafanu na lidských rakovinných buňkách in vitro. Dosažené výsledky zveřejnila spolu s kolektivem v roce 1968 v onkologickém časopise SAV neoPlasma. Bohužel systematický výzkum se začal realizovat až po "znovuobjevení" sulforafanu v roce 1992 Paulem Talalayem a kolektivem v USA. Ten krok po kroku odhaloval utajenou sílu a široké spektrum zdravotních účinků sulforafanu nacházejícího se v brokolici.
Současné léky proti rakovině jsou cíleně zaměřeny na likvidaci určitého typu rakoviny. Na rozdíl od nich sulforafan vytváří obecný protirakovinový ochranný štít, který blokuje několik kroků společně se podílejících na tvorbě rakoviny. Sulforafan útočí na vznik a růst rakoviny z několika stran současně:
© CarnoMed 2016 · Developed by CodeShore